Karadeniz Bölgesi’nin meşhur lezzeti Laz Böreği, bu kere de MasterChef ekranlarından sofralarımıza konuk oluyor. Türkiye’nin sevilen tatları ortasında yer alan Laz böreğinin yapılışı kadar, tanımındaki püf noktalar da bir epey kıymetli. Pekala, lezzetli bir Laz böreği nasıl yapılır?
İşte, Laz böreğinin tanımı ve püf noktaları…
Karadeniz’in sevilen yöresel tatlarından olan Laz Böreği meskende yapılabilecek enfes lezzetlerden birisi.
MasterChef Türkiye’de düello oyununda yarışmacılar tarafından büyük bir heyecanla yapılan Laz böreğini konutta yapmak da mümkün. Üsttelik, çok zahmete girmeden yapabileceğiniz Laz böreği tanımı, Doğu Karadeniz mutfağından sofralarınızı tatlandırmaya geliyor.
İşte, Laz Böreği tanımı ve yapılışı…
Laz Böreği Nedir?
Laz böreği (Doğu Lazcası: Paponi); yufka, tereyağı, muhallebi ve şerbet ile yapılan bir tatlı çeşididir. Türkiye’de Doğu Karadeniz bölgesinde ve bilhassa Lazların yaşadığı Artvin, Rize ve Trabzon vilayetlerinde yapılır. Yunanistan’da ise ‘sütlü börek’ manasına gelen galaktobureko (Yunanca: γαλακτομπούρεκο) ismiyle, yufka yerine irmik lapası kullanılarak yapılır. Günümüzde yufka yerine milföy, muhallebi yerine krema kullanılarak yapılanları da mevcuttur. Krema ya da muhallebi; limon, portakal yahut gül suyu ile tatlandırılabilir.
Türkiye’de birçok restoranda Laz böreğini yemek mümkündür. ‘Hopa Laz Böreği’ ismiyle Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen tatlı, 2019 yılında coğrafik işaret evrakı almıştır.
Laz Böreği İçin Gereken Malzemeler
Laz böreği enfes hamuru, muhallebisi ve şerbetiyle ağzınızı tatlandıracak.
Laz Böreğinin Hamuru İçin Gereken Malzemeler
Laz Böreğinin Muhallebisi İçin Gereken Malzemeler
Laz Böreğinin Şerbeti İçin Gereken Malzemeler
Lezzetli bir Laz böreğini yağlamayı da unutmayın!
Laz Böreği Nasıl Yapılır?
Şerbeti için, su ve şekeri bir potada karıştırın ve şeker büsbütün eriyene kadar kaynatın. Akabinde limon suyunu ekleyin ve düşük ısıda şerbet kıvamına gelene kadar pişirin. Ocağı kapatın ve şerbetin oda sıcaklığında soğumasını bekleyin.
Hamuru için, geniş bir kapta yoğurt, sıvı yağ, su, tuz, kabartma tozu ve yumurtayı karıştırın. Bu karışıma yavaşça un ekleyerek, hamurun ele yapışmayan bir kıvam alana kadar yoğurun. Hamurun tezgaha yapışmaması için üzerine nişasta serpin ve hamuru 18 eşit kesime bölün.
Muhallebisi için, ayrı bir kapta süt, yumurta sarıları, vanilin, nişasta, un ve limon kabuğu rendesi karıştırın. Kalan sütü bir tencereye aktarın ve üzerine şekeri ekleyin. Ocağı açın ve şekeri eriyene kadar karıştırın. Tenceredeki sıcak sütlü karışımdan bir kepçe alın ve yumurtalı karışıma yavaşça ekleyerek sıcaklıklarını dengeleyin. Daha sonra bu iki karışımı birleştirin ve muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Piştikten sonra ocaktan alın ve ılımasını bekleyin.
Tezgaha tekrar nişasta serpin ve hamur bezelerini ince bir halde açın. Fırına güçlü bir kabı yağlayın ve açtığınız yufkayı içine yerleştirin. Birinci yufkanın dışarıya taşmasına müsaade verin. Eritilmiş tereyağı ve sıvı yağ karışımı ile birinci yufka katını yağlayın. 17 katın her birini yağlayarak fırın kabına yerleştirin.
Hazırladığınız muhallebi karışımını yufkaların üzerine dökün. Birinci katın dışarı taşan kısımlarını içe hakikat katlayın. Son yufka katını ekleyin ve yağlayın. Son olarak, böreği dilimleyin.
Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 30 dakika boyunca pişirin. Fırından çıkan laz böreğinin birinci sıcaklığı geçtikten sonra, soğumuş olan şerbeti üzerine dökün ve servis yapın. Bu lezzetli laz böreğini sevdiklerinizle birlikte afiyetle yiyin…